[vc_row][vc_column][vc_column_text]El passat dia 23, l’Executiu va presentar una proposta de transitorietat abans d’entrar en una reforma a fons que afectarà la base de cotització dels autònoms, i per tant les quotes mensuals que actualment estan pagant.

Les cotitzacions dels autònoms es van actualitzant en funció del SMI, i que el Govern pensa pujar en un 22 % a 2019 o fins a 900 € al mes. Aquesta pujada afectarà directament la base mínima cotitzable dels autònoms, que s’haurà de reajustar. Davant d’aquesta disjuntiva, el Govern s’ha compromès a no pujar el SMI fins que es defineixi el sistema de cotització per ingressos reals d’aquest col·lectiu. En cas que el nou SMI entrés en vigor a partir de l’1 de gener de 2019, es modificaria la normativa de la Seguretat Social creant una excepció i que la pujada no afectés la base mínima de cotització per als autònoms fins que no entri en vigor el nou sistema.

UATAE assegura que, un sistema de cotització per ingressos, més de 1.200.000 autònoms pagaria fins la meitat de la quota corresponent cada mes, 250.000 un 25% menys i poc més de 200.000 es quedarien igual que ara.

Amb aquest augment, la pretensió del Govern es que les contingències no siguin únicament les comuns o per incapacitat temporal, sinó que es cotitzi també per l’atur, per contingències professionals (obligatòriament) i per formació. D’aquesta manera tindrien uns drets que ara per ara no tenen, per exemple el subsidi d’atur, entre altres.

Els tres escenaris que el Govern va anunciar son els següents

  • El primer escenari inclou una pujada reduïda de la base mínima de cotització, d’un 1,25% per al pròxim any, fins als 944 euros al mes. Això significaria un increment de la quota mensual, per als que paguin la base mínima, de 39,4 euros al mes.
  • Aquest escenari carrega la major part de la pujada sobre els tipus a aplicar, ja que pujarien a 33,7%, des del 29,9% actual (si s’inclouen les prestacions voluntàries, puja a 30,8%).
  • El segon escenari estableix una pujada de la base mínima del 6,25%, fins als 945 euros mensuals. Per contra, la pujada dels tipus seria inferior, aconseguirien el 31,8%. En conjunt, els autònoms que cotitzen per la base mínima veurien incrementada la seva quota mensual en 40,2 euros.
  • En el tercer escenari, la base màxima puja fins als 1.050 euros, és a dir, igualaria la base general, com passava fins ara. Per contra, els tipus pujarien en una quantia inferior: fins al 31,2%. El resultat és que la quota augmentaria en 48,7 euros.

Al marge d’aquestes modalitats, l’Executiu, pretén apujar la quota mensual del primer any del nou autònom que actualment estan pagant 50 € a 75 €.

De moment aquestes mesures han estat rebutjades per les principals organitzacions d’autònoms d’Espanya, UATAE, ATA o UPTA, que ja han presentat els seus propis trams de cotitzacions que van des d’ingressos inferiors a 12.000 € fins als 45.000 €.

Per tant, haurem d’estar molt atents a les noves alternatives que en aquest sentit i de manera transitòria el Govern planteja de cara al 2019, i a partir de 2020, els professionals puguin gaudir, no només els primers anys de la seva activitat, sinó quines seran les quantitats a pagar i quina modalitat de cotització podran escollir en el moment que manquin les reduccions.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”vc_default” full_width=”stretch_row”][vc_column][vc_empty_space][templatera id=”140″][/vc_column][/vc_row]